Skip to main content

KINDEREN VAN DE HAAGSE SCHOOL

'Kinderen van de Haagse School’ is een uitgebreide catalogus op prentenboek formaat van de tentoonstelling die in 2023 werd gehouden in het Museum Panorama Mesdag te Den Haag. De ondertitel is ‘spelen, werken, overleven’ oftewel ‘van kinderarbeid tot spelen en van leven tot overleven’. Niet alles is dus rozengeur en maneschijn voor kinderen in die tijd.
Het boek is fraai uitgegeven en royaal voorzien van schilderen, tekeningen en een enkele foto van kinderen aan het einde van de 19de eeuw.
Door de ogen van kunstenaars als Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Thérèse Schwartze, Jozef Israëls, Mauve of Jacob Maris komt een vermakelijk, schrijnend en ontroerend beeld naar voren. De kinderen die zij schilderen werken met hun ouders op het land of bij het binnenhalen van de vis. Hun bestaan is gericht op overleven. Het Kinderwetje van Van Houten (1874) heeft hier 150 jaar geleden geen verandering in gebracht, kinderen moesten vanaf die tijd ouder zijn dan twaalf jaar voordat zij zwaar werk mochten verrichten.
Liefdevol vind ik het in wit geklede meisje, dat Anton Mauve van zijn dochtertje schildert of het schilderij ‘De kennismaking’ van Matthijs Maris uit1866 van de ontmoeting tussen een meisje en een geitje.
De scheepsjongen van Willem B. Tholen tooit vrolijk het omslag van dit fijne boek.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47