Skip to main content

MARIA MAGDALENA

Ik ben lang geleden geraakt door het schilderij dat Jan van Scorel van haar maakte. Maria Magdalena is dan afgebeeld in rijke kledij met haar attribuut, de kostbare zalfpot op haar schoot. Jan van Scorel is niet de enige schilder die door haar is geïnspireerd, in de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in Utrecht is rond haar een keur aan oude en nieuwe kunstwerken te zien, goed gedocumenteerd en prettig beschreven.

Maria Magdalena wordt gezien als een complexe vrouw, als iemand die zowel heilige, zondaar, hoer, kluizenaar en feminist genoemd wordt. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert en verricht wonderen. Ik vind haar aantrekkelijk omdat ze in geen hokje te plaatsen is, een mysterieuze dame, een goed onderwerp voor een tentoonstelling en catalogus.

In de twaalf hoofdstukken van het boek wordt dieper ingegaan op al haar verschijningsvormen vanaf de Middeleeuwen tot heden, uitgevoerd op altaarstukken, tapijten, zilveren bokalen, beeldhouwwerk, schilderijen, foto’s en iconen.
De royale catalogus is rijk geïllustreerd en mooi vormgegeven met soepel vallende bladzijden inclusief soft cover. Er is een uitgebreide bronnenlijst en index en ook zonder de tentoonstelling In het Catharijneconvent heeft het boek bestaansrecht en waarde.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47