Skip to main content

DE VROUWEN VAN REMBRANDT

Jeroen Giltaij

In het leven van Rembrandt hebben drie vrouwen een grote rol gespeeld: Saskia Uylenburgh, Geertje Dirckx en Hendrickje Stoffels. Deze drie vrouwen staan centraal in het kloeke boek van Jeroen Giltaij. Nauwgezet vertelt Giltaij, Rembrandt kenner bij uitstek, over de drie dames en hun relatie met Rembrandt. De vele afbeeldingen maken het boek interessant en aantrekkelijk. 

Saskia Uylenburgh is de eerste vrouw met wie Rembrand gaat samenleven en met wie hij ook trouwt. Ze krijgen vier kinderen van wie alleen Titus in leven blijft. Saskia sterft in 1642, 29 jaar oud. Rembrand heeft veel schilderijen en tekeningen van haar gemaakt, zoals het intieme ‘Saskia als Flora’, een weelderig schilderij uit 1634.

Rond 1640 is Geertje Dirckx bij Rembrand komen wonen om voor Titus te zorgen. Ze krijgen een relatie maar getrouwd wordt er niet. In 1649 vertrekt zij weer na een hoogoplopende ruzie. Haar portret, een vrouw in bed steunend op haar arm, siert het omslag van het boek.


Hendrickje Stoffels, de derde vrouw, wordt zo jong als ze is, rond 1660 ook als kindermeisje in het gezin van Rembrand opgenomen. Hendrickje raakt al snel zwanger. Ondanks de afkeuring van de kerk blijft ze gewoon met Rembrand samenleven. Ze zijn nooit getrouwd. Van haar maakt Rembrand ‘Vrouw met witte omslagmantel’ een fraai schilderij met Hendrickje centraal in het volle licht afgebeeld. Hendrickje sterft in 1663 aan de pest, 37 jaar oud. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47