TWEE WEKEN WEG
Het idee voor zijn roman ‘A Fortnight in September’ (1931) vond hij zó simpel dat hij zich lichtelijk geneerde, bekent R.C. Sherriff (1896-1975) in het voorwoord van zijn boek.
‘Twee weken weg’ zoals het boek in het Nederlands heet, bevat inderdaad een verhaal over een eenvoudige vakantie aan zee in 1931, van een eenvoudig gezin uit de periferie van Londen.
Kan dat een heuse roman opleveren?
Welzeker kan dat en wat voor roman. ‘Twee weken weg’ is ongekend in zijn soort. Het duurde even voordat ik 'in het verhaal zat’ maar toen ik eenmaal aan de stijl van Sherriff gewend was, heb ik het verhaal over de vijf leden van het sympathieke gezin met enorm veel plezier gelezen.
Het krachtige van het verhaal is dat ik me als lezer zeer betrokken voelde bij de vakantie van meneer en mevrouw Stevens, zoons Dick en Ernie en dochter Mary,.
Ik genoot, net als zij, van de treinreis naar Bognor, het verblijf in het kleine pension ‘Zeezicht’ en de twee heerlijke weken vrij.
Verouderd, achterhaald? In het geheel niet, de roman van Sherriff is meer eigentijds dan ik dacht. Het verhaal speelt in een andere tijd met andere wensen en mogelijkheden maar de beschreven menselijke eigenschappen zijn van alle tijden.