Skip to main content

DE MAARSCHALK

Zora del Bono

Het kleurrijke en drukke omslag van 'De maarschalk' is gemaakt door Aitch, een Roemeense kunstenares, wier werk geworteld is in zowel de natuur en folklore. Het omslag is net als het verhaal van Zora del Buono zelf, gewaagd en eigenzinnig.

‘De maarschalk’ is een ode aan grootmoeder Zora die vanuit Joegoslavië haar geliefde naar Italië volgt waar ze in Bari een gezin sticht en Pietro een gelauwerd radioloog wordt. Beiden leiden een welgesteld en politiek actief leven. Ze zijn lid van de communistische partij die zich verzet tegen de El Duce (Mussolini) en het opkomende fascisme. Daarnaast is Zora een groot aanhanger van Tito, de leider van het jonge Joegoslavië.

Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel neemt Zora del Buono ons mee naar de periode tussen 1918 en 1948, een turbulente periode vol oorlogsgeweld, activisme, landverraad en op de vlucht zijn. 

Het tweede deel gaat over de periode tussen 1948 en 1980 en is een soort slotmonoloog verteld door de inmiddels bejaarde grootmoeder Zora. Het is een prachtig relaas over het tragische lot van de familie en de teloorgang van het rijke leven.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47