HET LATE LEVEN
Het omslag van het boek trok me aan. Het is een portret gemaakt door de inmiddels overleden kunstenaar Konstantin Lekomtsev, een Russische schilder van de realistische school. Het vorige boek van Bernhard Schlink ‘De kleindochter’ heeft ook een afbeelding van een Russische schilder op het omslag. Fijn dat uitgever Cossee borg staat voor originele afbeeldingen op de omslagen van de boeken van Schlink.
De titel vind ik mogelijk nog passender dan het portret van de jongen. De jongen David speelt weliswaar een belangrijke rol in het verhaal ‘Het late leven’ maar de nadruk ligt toch vooral op de terminaal zieke Martin, 76 jaar oud en respectvol jurist. De ziekte confronteert Martin hard met zijn sterfelijkheid en met de talloze vragen over wat hij na zijn dood wil nalaten en ook: hoe wil ik herinnerd worden?
Liefdevol schrijft Schlink over het huwelijk met zijn jonge vrouw, over hun zesjarige zoon David, zijn werk en over de opgave om dit intieme leven los te laten.
Bernhard Schlink, emeritus hoogleraar rechten aan de Humboldt Universiteit Berlijn verwierf wereldwijd eer en roem met zijn roman 'De voorlezer’ uit 1995, dat in meer dan veertig landen is uitgegeven. ‘Het late leven’ past bij de ouderdom die Schlink dertig jaar later heeft bereikt en bij de vragen die zich dan aandienen. Vragen die ik als lezer me nu ook stel.