Skip to main content

BAUMGARTNER

Paul Auster

Baumgartner’, een heerlijk boek, melancholisch en warm, geschreven door éminence grise Paul Auster. Licht autobiografische, zo groeit de hoofdpersoon van het boek, de schrijver S.T. Baumgartner net als Auster op in Newark, studeert hij ook aan de universiteit van Columbia en woont hij een tijd in Parijs, net als zijn bedenker.

Baumgartner is getrouwd geweest met Anna, schrijfster en literair vertaalster. Zij verdronk tien jaar geleden in zee en hij rouwt nog steeds om haar. Auster vertelt soepel alsof ik naast hem zit, over Anna, hun liefdegeschiedenis en zijn leven zonder haar. Het boek doet een beetje denken aan ‘Winterlogboek’, wat hij zelf “de deur naar de winter, naar zijn laatste levensfase” noemde.
Baumgartner is een melancholicus, hij overpeinst zijn leven en stelt zichzelf vragen over zijn bestemming, zijn lot. Het is niet moeilijk om hier een verband te zien met het nieuws dat eind vorig jaar kanker werd vastgesteld bij Paul Auster.

‘Baumgartner’ heeft een verbluffend mooi omslag meegekregen van de hand van ontwerpbureau Dog and Pony. Ik hoop dat Auster in staat is nog meer dit soort prachtige boeken te schrijven.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47