Skip to main content

LA SIESTA

Gerda Wegener

De vrouw op de aquarel ‘La Siesta’ is geschilderd door de Deense grafisch ontwerpster, tekenares en illustratrice Gerda Wegener. Ik maakte kennis met haar tijdens mijn bezoek aan het Musée du Luxembourg in Parijs.
De vrouw op het schilderij rust uit en is in gepeins verzonken na lezing van de verleidingsscènes uit de klassieker uit 1782 ‘Les liaisons dangereuse’ geschreven door Choderlos de Laclos. Het boek ligt in haar schoot, een vinger tussen de bladzijden waar ze is gebleven. Het tafereel is in art nouveau stijl geschilderd en bezit een licht erotisch uitstraling.

Gerda Wegener , van geboorte Gottlieb schildert de bevallige jonge vrouw in 1922. Gerda (1886 –1940) is bekend geworden door haar mode studies en gewaagde schilderijen. Ze trouwt in 1904 met de Deense landschapsschilder Einar Wegener. Einar blijkt grote belangstelling te hebben voor vrouwenkleren, Gerda schildert hem graag en veel verkleed als vrouw.
Einar ondergaat in 1930 een genderoperatie en is daarmee de eerste man die een transitie doormaakt. Gerda blijft bij hem/haar en blijft schilderen. Omdat een huwelijk tussen twee vrouwen in die tijd niet was toegestaan, wordt het huwelijk In 1930 door koning Christiaan X van Denemarken tussen Gerda en Einar als ongeldig verklaard.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47