Skip to main content

READING

Max Beckmann

Een vrouw met ronde vormen in haar onderjurk, vuil wit van kleur. De rafelige onderrand belooft weinig goeds. De grijze kousen maken ook al geen vrolijke indruk.Dit schilderij ‘Reading’ genaamd, maakte Max Beckmann in 1947 vlak nadat hij vanuit Amsterdam in St. Louis aankwam. In de rechter boevenhoek van het schilderij is dit in afkorting St.L.1947 te zien.
De kracht van het schilderij zit in het expressieve kleurgebruik, het oranje voor de stoel, haar haar en het magazine, het blauw voor de tulpen en de zwarte contouren, zo kenmerkend voor de stijl van Beckman.

Max Beckmann is een van de beste Duitse expressionistische schilders. In 1937 werd zijn werk getoond op de beruchte en verboden tentoonstelling van 'gedegenereerde (Entartete) kunst. Het verbieden van niet geaccepteerde kunst was destijds een campagne van de NSDAP om de Duitse kunstwereld onder haar controle te brengen,
Beckmann ontvluchtte daarop Duitsland en vestigde zich in Amsterdam (1937-1947). In Amsterdam kreeg hij niet veel erkenning, terwijl hier 280 schilderijen tot stand kwamen, waaronder de beroemde triptieken Acrobaten (1939), Perseus (1941), Toneelspelers (1942), en Carnaval (1943). In slechts vier Nederlandse musea is een werk van hem te vinden.
In 1947 vestigde hij zich in de Verenigde Staten, St Louis. Zijn roem was hem al vooruitgesneld. Tot aan zijn dood in 1950 leefde hij als Amerikaan in de VS.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47