Skip to main content
August Macke

ELISABETH

August Macke

August Macke (1887-1914) is een Duits expressionistisch schilder maar heeft ook open gestaan voor Franse stromingen, in zijn werk zijn duidelijk invloeden aan te wijzen van het fauvisme en van het kubisme.

Hij trouwt op 5 oktober 1909 met Elisabeth Gerhardt, dochter van een succesvolle fabrikant. Dankzij de erfenis die Elisabeth ontvangt na het overlijden van haar vader in 1907, kan het echtpaar goed rondkomen. Het jonge gezin leidt een harmonieus leven en tussen Elisabeth en Macke bestaat een bijna symbiotische band. Macke noemt haar 'mijn tweede ik', 'mijn ziel' en 'de spiegel waarin ik mijn het liefste zien. Hij maakt in zijn korte leven meer dan honderd schilderijen, aquarellen en tekeningen van haar, in verschillende stijlvarianten, uiteindelijk uitmonden in een geheel eigen vorm van expressionisme. Hij beeldt haar af in allerlei poses en omstandigheden: lezend, schrijvend, als moeder en madonna, met kinderen in de tuin, winkelend in de stad, soms als dame, soms ook naakt en sensueel.
Zo ook dit expressionistisch schilderij waarop Elisabeth lezend wordt afgebeeld.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog neemt Macke weer dienst en in september 1914 sneuvelt hij aan het Franse front. Hij is pas 27 jaar oud.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47