Skip to main content

EEN KLEIN DETAIL

Adania Shibli

Het boek van de Palestijnse auteur Adania Shibli heeft geen opzienbarend omslag, geen knetterende titel en is slechts 127 bladzijden dik maar wat is dit kleinood een indrukwekkend verhaal over het leven van twee mensen in het Israël van nu en in dat van 1949. En hoe actueel.

In de zomer van 1949, een jaar na de oprichting van de staat Israël, wordt op een patrouille door de zuidelijke Negev-woestijn een kampement bedoeïenen uitgemoord door Israëlische soldaten. Een jonge Palestijnse vrouw wordt daarbij gevangen genomen, verkracht en later geëxecuteerd.

Een hedendaagse jonge Palestijnse vrouw leest in het tweede deel van het boek over dit voorval. Ze besluit om op onderzoek te gaan in Tel Aviv en de Negev- woestijn. Het wordt een moedige en gevaarlijke tocht. Zonder het te beseffen tekent ze hier mee haar doodsvonnis,
‘Een klein detail’ behandelt een oorlogsmisdaad zoals er miljoenen zullen zijn geweest, maar zoals Shibli het uiterst kleine detail beschrijft dat aan de twee conflicten ten grondslag ligt, benam mij de adem.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 50 29 50 47